Friday, January 21, 2011

BAHAYA PENDINGIN HAWA KERETAElakkan tragedi begini. Gwa saran kan bukalah tingkap terlebih dahulu sebaik memasuki kereta korang dan jangan sama sekali menghidupkan pendingin hawa. Nak tau knp? 
 
Dashboard, sofa, perfume menghasilkan Benzene, sejenis toksin yang datang kan kanser (carcinogen - ia dapat dikenalpasti melalui bau yang terhasil dari haba bahan plastik di dalam kereta). Disamping menyebabkab kanser, ia juga bertindak sebagai racun bagi tulang, menyebabkan anemia dan mengurangkan sel darah putih. Tindakan ini jika dibiar berlarutan akan menyebabkan Leukemia, meningkatkan risiko menghadapi kanser di samping punca keguguran.

 
Kadar pendedahan Benzene yang dibenarkan ialah 50 mg bagi setiap kaki persegi. Kereta jika diparkir di kawasan bebumbung dengan tingkap tertutup menghasilkan 400-800 mg Benzene. Jika dibiarkan dikawasan yang terdedah dengan tingkap yang tertutup pada suhu 60 darjah fahrenheit, tahap Benzene boleh meningkkat sehingga 2000-4000 mg, iaitu 40 kali dari tahap yang dibenarkan... dan penumpang di dalamnya akan menyedut toksik yang berlebih2an secara tidak sedar. 
 
 
p/s : bayangkan kereta proton & kancil yg banyak sgt plastiknya. campur aircond + perfume...
 

5 pendapat korang:

aizatjohar on January 21, 2011 at 10:50 AM said...

meh kita dengar ape kata dokter..hehe

Woofer Storm on January 21, 2011 at 11:13 PM said...

pena bca info ni,tapi tq la share2.. ilmu yang baik bgs dikongsi bersama...heheee

Syed Hilmi Syed Yahya on January 22, 2011 at 8:57 PM said...

bro....good informatin...!!!

Anonymous said...

dokter ckp jgn lupe deal kite 2 mlm tdi... prove it, okies? =)

bun_nee on January 28, 2011 at 3:35 PM said...

thanks ye kongsi

 

akuDia&kaMu Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template